Na de bevalling van onze oudste zoon in 2006 bekeek ik tijdens de vele borstvoedingen eindelijk de serie die ik al zolang wilde bekijken ‘Oud Geld’. Dat wat ik erover gehoord had werd absoluut bevestigd. Ik raakte eraan verslingerd en bekeek alle seizoenen.

Een goed verhaal, mooie uiteenlopende personages met aan het hoofd van de familie: Splinter Bussink, een geweldige rol van acteur Eric van der Donk.

In 2008 gingen mijn man en ik trouwen, met een feest in filmstijl. Hoe mooi zou het zijn als een acteur ons op ons feest nogmaals zou kunnen trouwen? Meteen dacht ik aan het karakter van Splinter, dat zou geweldig zijn!

Hij woonde in Arnhem, niet ver bij ons vandaan, en mijn vader kende hem en zijn vrouw al via zijn werk. De verstandhouding was altijd goed wanneer zij elkaar zagen.

Het was niets voor mijn vader, maar voor zijn dochter trok hij de stoute schoenen aan. Hij vroeg aan Eric of hij onze trouwambtenaar wilde spelen en halverwege de uitleg over wie zijn dochter en toekomstige schoonzoon zou zijn, riep hij uit: “Ik doe het!”

Zo was Eric bij ons echte kleinschalige ja-woord om inspiratie op te doen voor zijn rol als trouwambtenaar op het feest waar al onze gasten bij zouden zijn. Hij speelde, zoals besproken, een verwarde ambtenaar die vrij vol was van zichzelf. Het ging allemaal expres lekker rommelig. 

Stel het je in gedachten even goed voor… omringt door op dat moment vele serieus kijkende mensen, omdat het toch het belangrijkste moment van het feest is, verkleed als Shrek, Borat en Hannibal Lector tot weggelopen figuren uit de films Grease, Asterix en Obelix en The Sound of Music. 

Een zeer kleurrijk geheel! 

Niets ging zoals het moest en dat was nou juist de bedoeling! Volmondig zeiden wij “JA!”

Hierbij was een vriendschap geboren. 

De buren in hun straat in Arnhem leerde ik kennen, waarover zij vol lof spraken, omdat velen iets voor hen betekenden toen zij meer op leeftijd raakten. Voor mijn project ‘Terug naar huis’ vertelde Eric zijn verhaal en daarvoor fotografeerde ik hem, zijn vrouw Hiekie en de buurt midden op straat, allemaal met een voorwerp in hun handen wat hun met hen verbond.

Het boek hebben we aan deze geweldige straat opgedragen!

Wat hebben wij genoten van deze 13 jaar durende vriendschap. Helaas is Eric van der Donk, zijn naam mag nog lang genoemd worden, op 4 december jl overleden. 

Zo trots was hij op zijn gezin, zijn dierbaren, zijn buren en de mooie projecten die hij gedaan heeft, gezamenlijk hebben wij nog wat Oud Geld afleveringen bekeken. 

Als je iets van zijn acteerwerk ziet, geniet er dan extra van! Gelukkig laat hij veel moois na.

Zijn gezelschap, groot enthousiasme, interesse en mooie stem zal ik missen en nooit vergeten dat hij aan ons vroeg: “En wat is hierop jullie antwoord?”

Eric trouwde ons in 2008